O nas

Z dziejów naszego zajazdu

Budynek wraz z gospodą należał do rodziny Rudzińskich-właścicieli majątków ziemskich w Osieku, Łękach i Bielanach. Tuż po wojnie Rudzińscy przekazali lokal Julianowi Początek, pracownikowi i zarządcy swojego majątku. Na tle innych osieckich karczm nasza gospoda wyróżniała się najliczniejszą klientelą. Najczęstszymi jej gośćmi byli górnicy wracający z kopalni i gospodarze powracający z jarmarków. Wyposażenie karczmy składało się głównie z szynkwasu, czyli bufetu, prostych ław i kilku stołów. Sprzedawano głównie okowitę (wódkę), piwo oraz krahel, czyli oranżadę. W skład oferty wchodziły również zimne przekąski, np. kiełbasa, salceson i śledzie. Ciepłe posiłki proponowano gościom od roku 1970, wtedy to bowiem dobudowano zaplecze kuchenne.

Oferta na dziś

Do dziś wiele dań przyrządzamy według starych receptur. Staramy się także łączyć kuchnię staropolską ze współczesnymi trendami, aby każdy znalazł u nas coś dla siebie. Nasze dania przygotowujemy z najwyższej jakości produktów, świeżych mięs i warzyw, by zadowolić najbardziej wykwintne podniebienia naszych gości. Pragniemy bowiem zapewnić wszystkim klientom niezapomniany smak oraz wspaniały, rodzinny klimat.

Garść ciekawostek

Dawniej Osiek odwiedzali znakomici goście. Byli tu między innymi: brygadier Józef Piłsudski, generał Józef Haller, kardynał Adam Stefan Sapieha oraz prezydent Ignacy Mościcki. Do stałych bywalców należał także malarz Julian Fałat. Nie wiemy, czy te osobistości gościły w progach naszej karczmy. Nie podlega jednak wątpliwości, że odwiedziły nas znane aktorki: Krystyna Sienkiewicz, Grażyna Zielińska, Elżbieta Jarosik oraz Elżbieta Okupska. Jednym z ciekawszych wydarzeń, jakie miało miejsce w naszym zajeździe, było nagranie sceny do filmu Rafaela Lewandowskiego pt.”Kret”, gdzie główne role zagrali Marian Dziędziel i Borys Szyc.